2009. november 15., vasárnap

Bonsai törzsvastagítási módszerek:3. Szabadföldi nevelés

Bár lassabb módszer, mint a légbujtás, mégis nagyon jól működik ez a módszer is.
A lényege az, hogy szabadföldbe ültetjük a fát, hogy a törzs gyorsabb vastagodását segítsük elő. Fontos, hogy jó minőségű legyen a talaj, mert rossz minőségű talajban semmivel sem lesz jobb a növekedés, és ez saját szomorú tapasztalatom. A saját kertemben nagyon kevés fajnak felel meg a homokos kavicsos szegény talaj.
Visszatérve a szabadföldi nevelésre: én szoktam általában a gyökerek alá egy lemezt,
hogy a gyökerek ne egyből lefelé nőjenek, hanem először oldalirányban, ami majd a későbbi cserépbe történő visszaültetésnél lesz nagyon fontos.
Nagyon jó hatással van a sima tyúktrágya a növekedésre, mást nem is használtam, és két év alatt a kb. 0,5 cm és 1 cm es törzsű fákból mostanra 5-8 cm vastagságú törzsek fejlődtek, 3-4 méter magas hajtásokkal.
Lenyűgöző a mostani látvány, hogy milyen jól alakulnak a fák szabadföldben.
Lehet, hogy még több fámat elviszem egy ilyen nevelésre, mert ez a két év nagyon megéri.
És most lássuk, hogy mit is lehet két év alatt elérni.Az első képen lehet látni a szabadföldi nevelésben lévő fákat teljes magasságban(a legmagasabb hajtások elérik a 4 métert is ). Ez körülbelül 60 fa, amit így nevelek, de csak az első fele van két éve a földben.






Kecskefűz:

háromerű juhar:


Hegyi juhar:

Ezeket tavasszal ki kell most már vennem, hogy a gyökereket visszavágjam, de valószínű, hogy újra egy két évet kiültetem őket, hogy el tudják nőni gyorsan a nagyobb ágat metszése miatt keletkező sebeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése